Blog Layout

149 Endelig fant jeg den

Per Martin Haakenstad • apr. 28, 2024

Jeg har sett så mange fine bilder av mogop eller mofivel, som mange sier på Ringerike. Nå vil jeg også ha bilder av den.

Men det skal ikke være så enkelt. Jeg får beskrivelse fra to personer om hvor jeg kan finne blomsten i Hurumåsen/Burudåsen. Etter tre forsøk gir jeg opp, jeg finner bare masse blåveis, hestehov, tysbast, gamle trær og røtter og trær og kvister fulle av torner. Jeg får vente til neste år og få med meg noen som kan vise meg hvor blomstene er.

Den meget giftige prydbusken tysbast blomster på bar kvist.

Det våres i Hurumåsen

Det er store mengder blåveis i Hurumåsen.

Så får jeg en sms fra Dag Fekjær Johansen. Han lurer på om jeg har funnet mofivelen. Hvis ikke vet han om et sted på Eggemoen. Avgjørelser blir tatt raskt og snart er vi på vei til Eggemoen. Har litt dårlig tid, så derfor er det fint at det ikke er så langt å gå fra veien. Vi stopper opp for å orientere oss på et kart Dag har med, og når vi snur oss rundt ser vi blomstene rett ved siden av stien. Det er sol, og mange av blomstene åpner seg opp og viser sitt «indre». Vi finner fram makroobjektivene og knipser i vei. Ikke så store området de er på, men det er mange og fine blomster. Endelig har jeg fått bilder av mofivel. Vanligvis beskriver jeg nærmere hvor jeg har vært på tur, men på denne turen blir beskrivelsen bare Eggemoen. fordi blomstene må vernes.

På hjemmesiden til Norsk Botanisk Forening leser jeg at mofivel vokser høyt til fjells i Sør-Norge (1840 m i Lom), men er ingen typisk fjellplante. Den finnes også på tørre furumoer i lavlandet, som på Eggemoen. Blomsten hos mofivelen er først opprett, men når blomstringen går mot slutten, strekker blomsterstengelen seg mye, og blomsten blir hengende. Når frøene er modne, retter stengelen seg igjen. På frøene sitter den dunhårete giffelen som har vokst mye under frømodningen. Dette sørger for vindspredning av frøene.

Slekten Pulsatilla har cirka 30 arter på den nordlige halvkule. I Norge har vi kun to arter: mofivel og kubjelle. Mofivel har ikke vært brukt i folkemedisinen fordi blomstene er svært giftige.

Kubjelle finnes i Norge bare i området Moss og Fredrikstad i Østfold og Re og Tjøme i Vestfold. I tillegg er det en isolert forekomst på Hovedøya i Oslo.

Tysbast er også en svært giftig prydplante. Den får blomster fra bar stamme eller kvist om våren før bladene kommer. Om sommeren kommer det røde bær. Det finnes også varianter med hvite blomster og gule bær. Kontakt med plantesaften kan gi sår, men også koldbrann i ekstreme tilfeller. Det er barken og fruktene som er giftigst. På 1700-tallet ble tysbast brukt mot syfilis. Invortes har tysbast blitt brukt som avføringsmiddel og middel mot innvollsorm. Så skrives det på Wikipedia.

Rådet må være å holde seg langt unna og ikke klå på prydplanta.


I oktober utgir jeg ut min nye bok "Opplevelser på Ringerike - del 3". Boka blir på 168 sider med bilder og beskrivelser fra turer på Ringerike. Boka selges for kr 399,-. Du kan forhåndsbestille på mail per@fotoper.no.


Av Per Martin Haakenstad 11 May, 2024
Noen ganger er det ok å våkne tidlig
Av Per Martin Haakenstad 09 May, 2024
Løvet kommer på trærne og åkrene blir grønne.
Av Per Martin Haakenstad 02 May, 2024
Endelig er det godt og varmt, og dagens tur blir til Rytteragertangen.
Av Per Martin Haakenstad 16 Apr, 2024
Det er flom i Sognavassdraget
Av Per Martin Haakenstad 31 Mar, 2024
Godt skjult naturopplevelse
Av Per Martin Haakenstad 16 Jan, 2024
Det er kaldt på Krokskogen
Av Per Martin Haakenstad 14 Jan, 2024
Kalde bilder
Av Per Martin Haakenstad 12 Jan, 2024
En dag i vinterparadis
Av Per Martin Haakenstad 07 Jan, 2024
Det er gammeldags vinter igjen
Av Per Martin Haakenstad 01 Jan, 2024
Se utbyggingen på Hvervenkastet
Flere innlegg
Share by: