Edderkoppens nett

Per Martin Haakenstad • 17. august 2022

Det er til å bli imponert over

Det har regnet kraftig, og vært mye lyn og bulder og brak. Derfor måtte jeg en tur på hytta for å sjekke alt var i orden. Og det var det. Tåka hadde ikke lettet enda her oppe, men det ga en fin stemning. "Strååkeren" ved hytta er også fin å se på.

Etter beisingen av hytta, ble alle vinduene stygge på yttersiden og trengte pussing. Jeg var på vei til kjøkkenvindu da jeg plutselig så denne edderkoppen jobbe med nettet sitt. Fram med makrolinsa, her skulle jeg ha bilder. Men det var litt problematisk fordi det blåste og nettet til edderkoppen svingte kraftig. Måtte bare ta en sjans og knipse i vei, og håpe at noen bildene var i fokus. Jeg kom så vidt bort i nettet, og edderkoppens forsvant i full fart inn i en sprekk i veggen.

Jeg pusset kjøkkenvindu og fortsatte på det ene stuevinduet mens jeg ventet på at edderkoppen skulle komme tilbake. Og snart var den der igjen, ivrig med å spinne seg nytt og større nett. Noen synes edderkoppen er ekle insekter, men mange av dem er flotte å se på, og det er interessant å se hvordan de jobber med nettet sitt. Etter hva jeg har lest meg til er dette en korsedderkopp.

Dette kan jeg lese i Wikipedia:  Denne arten er vanlig i hager og nær hus, men kan finnes i mange andre miljøer også, bare det finnes vegetasjon som den kan feste nettet sitt til. Korsedderkopper lager lyd når de føler seg truet. Da dette vanligvis er et passivt dyr, er det vanskelig å provosere den til å bite. Hvis den biter, er bittet bare litt ubehagelig og helt harmløst for mennesker.

Nettet spinnes av de større hunnene som vanligvis henger på nettet med hodet ned, mens de venter på at et bytte skal sette seg fast. Byttet blir da hurtig fanget og pakket i silkespinn før det etes. Korsedderkopper eter nettet sitt hver natt sammen med mange av de små insektene som blir fanget i det. Dette kan de gjøre på få minutter. Neste morgen spinner de et nytt nett.

Den mye mindre hannen tilnærmer seg hunnen forsiktig for å parre seg. Hvis han ikke er forsiktig nok, kan han bli spist av henne.

Det ble etter hvert nok bilder av edderkoppen. Rundt meg bugnet det med villbringebær. De er små og det tar tid å plukke en neve. Sjekker alltid særlig villbringebær nøye og kaster de som har noe "gruff" på seg. Tar med kamera og ei vannflaske, samt posen jeg har med bær og går mot Nordsetra. Her er det mer bringebær, men de fleste bærene er veldig små. Finner noen blåbær og putter i posen også, det blir villbær til dessert i dag. Tyttebæra begynner å rødme, er nok snart klar for plukking.

Av Per Martin Haakenstad 4. mai 2025
Fartsfylt helg på Eriksplassen
Av Per Martin Haakenstad 27. april 2025
Det er litt ledig plass i pensjonistkalenderen, og jeg benytter anledningen til en overnatting på hytta.
Av Per Martin Haakenstad 26. april 2025
Endelig fikk jeg mulighet til å besøke Roseslottet.
Av Per Martin Haakenstad 21. april 2025
Jeg har vært her en gang før.
Av Per Martin Haakenstad 17. april 2025
Tåke i bygda, tåke på skauen
Av Per Martin Haakenstad 10. april 2025
Mogopen (mofiffelen) blomstrer. Men hvor finner jeg den?
Av Per Martin Haakenstad 7. april 2025
For fullsatt sal avsluttet Stein Torleif Bjella og bandet sin turne.
Av Per Martin Haakenstad 6. april 2025
Flere ganger har jeg sett det ligger trær langs åkerkanten ved Busundbrua.
Av Per Martin Haakenstad 28. mars 2025
Jeg trenger ved på hytta
Av Per Martin Haakenstad 20. mars 2025
Det har vært mildt, det har regnet og det har vært kaldt. Kanskje jeg kan gå på skaran på Krokskogen?
Flere innlegg