
204 Sommer på Ringerike
Oppsummering av noen sommerdager

Det har vært noen fine sommerdager den siste tida. Varmt, og det vokser og modnes i jord og på trær.

Turen starter for noen dager siden på Kongens utsikt. Gikk turen opp den steinfrie stien på 17 minutter fra Kleivstua, det var varmt da jeg kom fram til utsikten. Brukte samme tid ned den steinete stien, da var det varmt da jeg kom til Kleivstua. Før på dagen hadde jeg syklet 10 km på treningsstudio samt annen trening.

Solid feste til rekkverket på Kongens utsikt har stått i mange år.

Syntes jeg hadde gjort meg fortjent til en god pils etter en høyst nødvendig dusj.

Følte meg litt fanget i nettet til lysene i Storgaten.

Våknet tidlig fredag og var klar for en times gåtur litt over klokka seks på morran.

Fasadeforvirring i sentrum. Gammelt og nytt, og noe stygt.

Ettermiddag Søndre torg

Søndag formiddag. Jeg må fylle på med flere bøker på Ringvold Botaniske, hvor de selger bøkene mine. Da jeg kjører forbi Norderhov kirke ser jeg det står plakat om at det er åpen kirke. Ingen andre der når jeg kommer, og jeg benytter muligheten til å ta noen bilder i den fine kirka.
Norderhov kirke, også kalt Ringeriksdomen, er i følge Wikipedia en middelalderkirke, og er et automatisk fredet kulturminne og tilhører gruppen av norske bevarte middelalderkirker i stein. Kirken er reist med lokal sand- og kalkstein som ei romansk enskipet langkirke med vesttårn, trolig i cirka år 1170. Ble omgjort til korskirke i 1881-82.
I storfeltene i den barokke altertavlen viser korsfestelsen og oppstandelsen, og det er et Getsemane-bilde på predellaen og himmelfarten i toppstykket. Aller øverst troner Salvator mundi, og tavlen har en rekke apostelfigurer. Tavlen ble restaurert i 1950 etter å ha blitt endret noe på 1880-tallet.
Prekestolen (1582) er blant de eldste i landet der den henger i kryssets sørkant og har oppgang (med dør) fra koret.
Kirken har hatt flere orgler, og det eldste skal ha vært fra 1727. Et orgel bygget av Anders Gulbrandsen Gomnæs i 1853 er bygget om flere ganger. Dagens orgel ble bygget av J. H. Jørgensen i 1956, visstnok med seks stemmer gjenbrukt fra Gomnæs-orgelet. Dette orgelet var en stund regnet som brannfarlig, men ble restaurert (og vel egentlig bygget om) i 2011 og ser ut til å være i orden igjen.



Ja, så ble det en tur på Røyse denne dagen også. Ved Helgeland gård blomstrer potetblomstene så det er en fryd for øyet.

Hos Elstøen gartneri på Bønsnes blomstret dillen, og det luktet herlig. Jeg tenker på kreps hver gang jeg lukter dill, og får vann i munnen når jeg tenker på det. Men det blir med tanken om kreps. Den er alt for dyr å kjøpe, og det er for mye jobb å fiske den selv.

Turen avsluttes ved Bønsnes kirke. Det har vært gudstjeneste, og den er slutt når jeg kommer. På kirkebakken står Rune Western og snakker med to som har vært i gudstjenesten. Da jeg går forbi hører jeg Rune si at jeg er fotograf og har skrevet noen bøker. Jeg tenker at her er det en mulighet for å få solgt bøker. Og jammen får jeg solgt et eksemplar av hver av de to siste bøkene.
Bildet av steinen skal kanskje brukes i en sak som kommer i neste utgave av Heftet Ringerike. Steinen er et minne om Olav Haraldson Den Hellige som var fra Hole, og som falt på slaget ved Stiklestad i 1030. Altså er det fem år til det er 1000 år siden han falt. Det skal nok markeres ikke bare i Hole.
Årets utgave av Heftet Ringerike blir forøvrig presentert på Veien kulturminnepark søndag 26. oktober. Så hold av dato, og vær tidlig ute for der blir det fullt.